Grondslag

In 2008 ontdekte ik de draaischijf, wat een verrassing!
Sindsdien volgde ik diverse cursussen(bij Parnas Paulien Ploeger, Dineke Taal en Liesbeth Daale) en heb ik een eigen atelier. Wietske Hellinga (Adiantum-Keramiek) en Dineke Taal (atelier Kleitaal) zijn keramistes in Dokkum; we kunnen passie en kennis delen!

Mijn atelier is vanaf 1 januari 2019 gevestigd in een leegstaand schoolgebouw. De voormalige Groen van Prinsterer school.

Het werken met klei op de draaischijf (schop of elektrisch) blijft een magische bezigheid.
Vooralsnog concentreer ik mij op het gebruiksgoed; kommen, mokken, schalen, borden etc. Het voelt bijzonder om uit handgemaakt servies te eten en drinken. Ieder stuk heeft een eigen unieke uitstraling en vorm.
Daarnaast gaat mijn passie uit naar het decoreren met engobe of majolica om, met name teksten, de wereld in te kunnen sturen. Vooral fijn is het om in opdracht een speciaal object te maken (huwelijk, geboorte enz).
Het is een heel proces: kneden, afwegen, het draaien en vormen, afwerken, biscuitbakken, decoreren, glazuurstook, wederom afwerken.. Het recyclen van gebruikte klei wijst mij er op dat er iedere keer weer vanuit restjes en afval iets nieuws gemaakt kan worden. Hoe mooi is dat!
.Eén stuk b.v. een mokje, gaat zo vaak door mijn handen dat het niet zo maar een bekertje is, mijn vingerafdruk staat er in, ik heb me er mee verbonden, gebruiksgoed krijgt een andere waarde. Het gebruiken gebeurt dan ook met een andere zorg!
En die hele cyclus brengt mij in een andere wereld. Een wereld die contrasteert met de ‘gewone’, geen grote tijdsdruk, geen deadline/target, maar de focus op mijn handen in de klei, voelen van materiaal en werken aan vormen.
Pottenbakken geeft een heerlijke tijd die rumoer om mij heen verstilt. Creëren krijgt aandacht en geeft mij rust en energie. Er liggen nog vele uitdagingen te wachten!

Gezellig dagje uit in Dokkum
Pottenbakkerij Grun pottenbak workshops